Oystereater

Kuba oktober 2006

 

TRINIDAD 19-20/10

 
 

Kustvägen på väg till Trinidad bjöd på omgärdade hotell och stenig kust. Det var långa raksträckor där röda krabbor sprang över vägen. På ett ställe slogs två gamar om en överkörd orm. Vi råkade ut för vårt första regn. Efter oss hängde så småningom en taxi på. När vi stannade lite osäkra i en by så tutade taxin på oss och körde sedan före oss ända till Cienfuegos, ivrigt blinkande och gestikulerande med armen utanför sidofönstret - dämpa farten, dålig väg, kör inte om osv.. Det visade sig vara en turisttaxi med en äldre chaufför som kunde sina vägar och förstått att vi var turister.

Men vi skulle vidare. I utkanten av Cienfuegos frågade vi en man om vägen och eftersom han skulle åt samma håll så fick han hoppa in i bilen. Det var en stor och fin väg, men plötsligt säger mannen att vi ska ta av in på en mindre väg - vägskyltar fanns inga som vanligt. Vi tyckte det var lite märkligt och efter ett par hundra meter frågade vi en kvinna om detta var vägen till Trinidad. Jovisst, svarade hon och hoppade in hon också.

Drygt halvvägs till Trinidad hoppade de av och nu började det mörkna. I skymningen såg vi en tornado (det var säsong för sådana nu). Efter ett ändlöst körande kom vi fram till Trinidad, men vårt hotell låg vid kusten utanför stan och där var det nu beckmörkt. Vi körde runt på de små vägarna och såg inte längre än bilens strålkastare. Ett visst missmod började anfäkta oss. Men med hjälp av ett par små vägkrogar och intuition kom vi fram där vi efter duschen drack årets godaste öl.

Hotellet Brisas Trinidad Del Mar visade sig vara en nyuppförd jätteanläggning bakom en lång sandstrand. Här finns allt man behöver inklusive gym, apotek och affärer. På apoteket ville man sända efter läkare när jag ville köpa hostmedicin, men jag nobbade. Då visste jag inte om de epidemier som härjade på ön.

 
 
 
Trinidad. Gatorna lutar in mot mitten. Det påstås att det beror på att en borgmästare en gång i tiden hade ett ben som var kortare än det andra. Då bestämde han att gatorna skulle byggas så här så han kunde gå omkring utan att halta. En annan teori är att det är för vattenavrinningen vid regn. T.h. en interiör.
 
 
Trinidad
Trinidad
 

 
 
Trinidad
Trinidad
 
 

20 OKTOBER 2006

Ur dagboken: "Ätit frukost i den fina restaurangen med sin vänliga personal. Jag uppskattar mängden färsk frukt. När jag skulle ta socker till teet hade små myror gjort ett bo av hela burken. Tallrikarna verkar inte helt rena men det är bara att hiva på mat och blunda. ….

09.30 och jag sitter i skuggan på stranden under ett träd, insmord med sololja på alla utstickande ställen, i långärmat och långbyxor. Små myror undersöker mig. Vänsterfotens översida blev alltför bränd igår, troligen på krokodilfarmen, och är svullen. Fast det känns inget. Hostar och snyter mig i en servett (för att spara näsdukar, fast vi ska köpa fler idag). Ett par kubanska familjer badar men det är verkligen out-of-season med hela den långa stranden folktom. På hotellet finns inget vatten i poolerna."

Fotograferade ett par män som samlade "kubanska vindruvor" på stranden. De ville ha tvål och schampo, men vi hade inget. På hotellet fanns bara en enda liten tvål. Tydligen hade tidigare gäster varit frikostiga. Tvål, schampo och pennor var det vi oftast fick frågor om.

På eftermiddagen körde vi in till Trinidad. En trubadur och en gosse fick lift. De guidade oss fram till gamla stan där vi sedan tillbringade en timme med att titta på och fotografera denna unika stad med anor från 1400-talet. Värmen tvingade oss tillbaka till bilen, som parkerats vid ett torg - parkeringsförbud och andra trafikskyltar är också sällsynta.

Tillbaka tog vi ett dopp i havet. Åter på rummet kom ett skyfall. Vi förstod att det kunde regna mycket - t.o.m. ute i gräsmattorna fanns det avrinningsbrunnar.

 
 
 
 
Varning för hunden!
Trinidad
 
 
 
 
Boendeparkering
Trinidad
 
 
 
 
Trinidad
På väg till kusthotellet
 
 
 
 
På stranden plockade två män vad de kallade kubanska vindruvor (bilderna ovan och under.
 
 
 
 
 
 
Öde strand när det inte är turistsäsong.
 
 
 
Jan Frimansson