Jan Frimansson


Cowboy på Island
Därupp någonstans har hästarna sitt sommarviste.

 

- Stanna här så gör jag en kringgående rörelse! Johann tar sig sakta upp för bergssidan medan hästhjorden oroligt börjar dra sig neråt. Så sätter den av i språng med de långbenta fölen tätt intill mödrarna. Mot oss - nej, den viker av när vi ropar och viftar med armarna.

Vi rider efter - men först måste alla ha suttit upp. När en av våra hästar sätter iväg så följer de andra efter och den som inte sitter i sadeln då får svårt att komma upp. Men detta vet vi. Ingen blir efter den här gången.

Det är i månadsskiftet september-oktober och det är slut på friden för de isländska hästarna på grönbete. Hela sommaren har de gått där i allsköns ro och betat och rått sig själva. Ingen, inte ens deras ägare, har besvärat dem. Men nu är det slut - då dyker tjoande ryttare upp och driver ner dem genom dalgångarna.

Norra Island kännetecknas av långa fjordar. Runt dessa ligger snötoppade bergskedjor med djupa dalgångar emellan sig. Det är inga obebodda trakter utan ganska tätt mellan de små samhällena och mellan dessa ligger gårdar utspridda. Men bebyggelsen ligger i stor utsträckning längs kusten. Många av gårdarna har hästavel, eftersom ridning är en stor sport som drar många turister - och så är islandshästen en stor exportvara.

Många hästar kräver stora ytor att beta. Så på våren driver man upp hästarna upp i dalgångarna. Där får de sedan gå fritt och klara sig bäst de kan. Och det gör de riktigt bra. Många av stona passar också på att föla. Några naturliga fiender har inte hästarna och olyckorna är få. Ändå har de hästarnas naturliga vaksamhet och lite förvildade blir de under sin långa frihet.

Och som i andra sammanhang så har även islänningarna upptäckt att man kan få andra att göra jobbet åt sig och även få betalt för det! Höstens hästdrivning har blivit en allt populärare tillställning dit ridgalna turister från Europa och USA strömmar till för att hjälpa till. Och visst får man valuta för pengarna - regn, blåst och t.o.m. snöblandat regn kan inte förta tjusningen i att rida upp genom de vackra, dimhöljda dalgångarna för att efter några timmar sikta skarorna av hästar som tittar vaksamt på nykomlingarna innan de sätter av - åt fel håll!

De tittar vaksamt på oss.

När vi väl drivit ner hästarna från dalgångarna så ska de skiljas upp på de olika gårdarna.

Åter

Oystereater

Resor, travel, Gotland, Fårö, France, Frankrike,Turning Torso, Färöarna, Faroe Islands, Riga, Vietnam, La Gomera, Costa Rica, Provence, Tanzania, safari, narrowboat, kanalbåt, England, Amerika, USA, U.S.A., Förenta staterna, Paris, Italien, Umbrien, Södertälje, pictures, photos, art, cartoons, Frimansson, paintings, Island, Iceland, Stockholm, 2CV, Citroën, ridning, horseriding, hästar, Sprengisandur, dragonflies, trollsländor