SAN FRANCISCO

 

San Francisco ligger i norra Kalifornien på änden av en halvö mellan Stilla havet och San Franciscobukten. San Francisco är den näst mest tätbefolkade staden i USA. Namnet kommer från en spansk mission från 1776 som var uppkallad efter Franciskus av Assisi. I och med guldrushen 1848 började staden växa snabbt. Den stora jordbävningen 1906 och de mäktiga bränder som jordbävningen utlöste ödelade stora delar av staden som dock snabbt återuppbyggdes.

San Francisco är berömt för den ofta väldigt kalla sommardimman, de branta kullarna, stilblandningen av viktoriansk- och modern arkitektur samt det vackra läget staden fått, med stora stränder som möter haven runt om Francisco. Berömda attraktioner i staden är Golden Gate-bron, Alcatraz, kabelspårvagnarna, Transamerica-pyramiden, Coit Tower, och Chinatown.

Staden har en befolkning på cirka 752.000 invånare. San Francisco har ett medelhavsklimat med milda till något varma, torra somrar och svala, nederbördsrika vintrar. Temperaturskillnaderna mellan årstiderna är ganska små. Sommartemperaturerna dagtid är omkring 22°C och motvarande 11-13° under natten, dock kan temperaturerna ibland stiga till över 30°C. Vintertid sjunker temperaturerna nästan aldrig till noll och ligger på runt 13-15°C under dagen och ned till runt 5°C som kallast. Morgondimma i samband med kyla är mycket vanligt under vår och tidig sommar.Mest nederbörd får San Francisco mellan november och maj. Årsnederbörden är omkring 510 mm. Staden har 260 dagar med sol per år.

Staden ligger i ett seismiskt mycket aktivt område mitt över den nord-sydliga San Andreasförkastningen. Den svåra jordbävningen 1906 ödelade en stor del av staden (28 000 hus och cirka 3 000 döda) och man fruktar nya katastrofer; en större jordbävning inträffade också 1989.

San Francisco är bland annat känt för sina branta backar, eftersom gatorna dragits i ett rutnät tvärs över kullarna. De branta backarna ledde till att man i slutet av 1800-talet byggde ett spårvagnssystem med kabelspårvagnar, spårvagnar som dras fram av långa kablar under gatan och som på så sätt kan övervinna de kraftiga stigningarna.

Källa:Wikipedia.